Bioteknik 1930 – 1984

Bioteknik-industriens første år (1930 – 1984)

Efter at have overført insulinproduktionen til det uafhængige Nordisk Insulinlaboratorium i 1925 skiftede udviklingen af lægemidler hos LEO Pharma fokus til hormonprodukter. Virksomheden arbejder systematisk på at isolere hormoner fra urinen hos gravide kvinder og heste. Den indsamlede viden giver LEO Pharma et solidt udgangspunkt for at producere konkurrencedygtige lægemidler i det kommende halve århundrede.

Kongsted, der var stifter af LEO Pharma og en central aktør i den danske medicinalindustri, dør i 1939. Da 2. verdenskrig starter, og Europa er i kaos, overtager Kongsteds svigersøn Knud Abildgaard virksomhedens ledelse. Da krigen nærmer sig sin afslutning, bliver LEO Pharma den første virksomhed uden for Storbritannien og USA til at fremstille penicillin. Virksomheden leverer penicillin til modstandsbevægelsen, mens man holder produktionen hemmelig for de tyske besættelsestropper.

I 1945 har LEO Pharma mere end 200 medarbejdere og en årlig omsætning på 3,7 mio. kr. LEO prislisten indeholder ca. 230 varemærkeprodukter. 

Efter krigen lancerer LEO Pharma en række konkurrencestærke lægemidler, der forbedrer livskvaliteten for personer, der lider af børneeksem (atopisk dermatitis), børnesår (impetigo) og nyresygdomme verden over. Fra 1949 til 1959 flytter LEO Pharma hele produktionen til koncernens nuværende hovedsæde i Ballerup og begynder at eksportere farmaceutiske produkter. I løbet af de efterfølgende 25 år etablerer koncernen 9 datterselskaber på globalt plan og lancerer en række lægemidler, der stadig er på markedet den dag i dag.