Akne

Hvad er akne?

Akne er en almindelig, kronisk hudsygdom. Faktisk vil otte ud af 10 mennesker opleve at få akne på et eller andet tidspunkt i deres liv. Hos mange mennesker med moderat til svær akne kan tilstanden også efterlade ar. Akne forsvinder ikke altid ved udgangen af puberteten, men kan fortsætte ind i voksenlivet. Her er kvinder ofte mere plagede af akne på grund af hormonsvingninger. Det kan være svært at håndtere sygdommen, både fysisk og følelsesmæssigt, og det kan være noget af en udfordring at forbedre hudens tilstand. Når man har akne, kan det have indflydelse på livskvaliteten.

Årsager

Forskere mener, at akne skyldes en kombination af fire forhold: Øget produktion af hudtalg, tilstopning af hårsække og hudporer, tilstedeværelse af bakterier samt inflammation i huden. Hormonændringer i kroppen kan også forværre akne. Det kan medføre, at kirtler med hårsække vokser sig større og producerer for meget talg.

Desværre er der en række myter knyttet til akne og årsagerne til akne. 

Der er ingen tydelige beviser for, at akne skyldes, at man spiser for fed mad, ikke vasker sit ansigt eller sin krop tilstrækkeligt. Men hormonændringer i kroppen kan forværre akne. 

Behandling

Mange tilfælde af akne bliver behandlet  med enten håndkøbsprodukter, antibiotika i tabletform, creme, gel eller salve med eller uden antibiotika.  Ligeledes kan akne også behandles med andre systemiske tabletbehandlinger.  Andre behandlingsformer som laser, lys og biofotonisk behandling kan også benyttes.