Patientinformation om Veneblodpropper (trombose) i benet

 

Hos LEO Pharma bestræber vi os på at lytte til patienter og deres behandleres behov og ønsker. Det gør vi for til stadighed at bidrage til udvikling af behandlinger inden for trombose og til gavn for patienterne. 

Trombose (=veneblodprop dyb venøs blodprop, lungeemboli)

En veneblodprop er størknet blod i et blodkar (en vene), som leder blodet fra benet op mod hjertet. Blodproppen kan dannes på grund af skader på indersiden af blodkarret. Disse skader kan give en øget tendens til at få blodpropper og er ofte arveligt betingede. Skaderne kan især opstå, hvis blodgennemstrømningen bliver forhindret - fx under en operation. Lungeemboli er en blodprop i lungen og kan opstå som en komplikation til en veneblodprop (en blodprop i benet), hvor en del af blodproppen i benet har løsnet sig og er blevet ført op i lungerne. Her sætter den sig fast i et blodkar og forhindrer blodforsyningen til et område af lungen. En veneblodprop i benet kaldes en trombose og en blodprop i lungen kaldes en lungeemboli.

Der kan være forskellige grunde til, at man har en øget risiko for at få en veneblodprop bl.a. arvelighed, stigende alder, operationer, østrogenbehandling (fx p-piller), længere tids stillesidden (fx lange flyrejser), graviditet og kræftsygdom. I cirka halvdelen af tilfældene af veneblodprop finder man ingen forklaring på årsagen. Hvert år får ca. 5000 personer i Danmark en veneblodprop.

De hyppigste symptomer på veneblodprop er hævelse og ømhed i underbenet/læggen. De hyppigste symptomer på lungeemboli er åndenød og brystsmerter, men i enkelte tilfælde ses blot hoste og træthed, og at man bliver mere forpustet. Mange patienter med lungeemboli har ingen symptomer på veneblodprop.

LEO Pharma har arbejdet med udvikling af heparinbaserede produkter siden 1940’erne. Heparinprodukterne udgør en vigtig del af behandling og forebyggelse af blodpropper i venerne. 

 

Læs mere om veneblodprop:               

Hjerteforeningen:

Dyb venetrombose (blodprop i benet)

Lungeemboli (blodprop i lungerne)

 

Sundhed.dk

Dyb venetrombose

Blodprop i lungerne (lungeemboli)